Tuesday, 15 October 2013

медитација за почетници

1.
треба да се чисти
треба да се чисти
треба да се чисти
да се исчисти ѓубрето што со векови се збирало во нас
треба да се затворат очите во мракот
и да се молчи во тишина
треба да се нурне длабоко
                                                длабоко
и таму да се дише длабоко
                                                длабоко
сѐ дур не се исчезне во сопствениот здив

треба, барем еднаш! предвреме да се умре
за да се преживее смртта


2.
ќе гледаме ли еден ден
секој ден кон небото?

ќе го чекаме ли со раширени раце
ветрот?

ќе научиме ли да ги затвораме очите
без брчки на челото?

ќе научиме ли да се смееме
без да нѐ забележат оние
што не се осмелуваат да тргнат
ни нагоре
ни надолу?

ќе успееме ли конечно
еден ден
да се престориме во она
што некогаш сме го нарекувале
метафора?

3.
откажи се од зборовите
додека молкот не стане
тишина
и во тишината
ќе го чуеш

зборот

No comments:

Post a Comment