Tuesday, 15 October 2013

медитација за почетници

1.
треба да се чисти
треба да се чисти
треба да се чисти
да се исчисти ѓубрето што со векови се збирало во нас
треба да се затворат очите во мракот
и да се молчи во тишина
треба да се нурне длабоко
                                                длабоко
и таму да се дише длабоко
                                                длабоко
сѐ дур не се исчезне во сопствениот здив

треба, барем еднаш! предвреме да се умре
за да се преживее смртта


2.
ќе гледаме ли еден ден
секој ден кон небото?

ќе го чекаме ли со раширени раце
ветрот?

ќе научиме ли да ги затвораме очите
без брчки на челото?

ќе научиме ли да се смееме
без да нѐ забележат оние
што не се осмелуваат да тргнат
ни нагоре
ни надолу?

ќе успееме ли конечно
еден ден
да се престориме во она
што некогаш сме го нарекувале
метафора?

3.
откажи се од зборовите
додека молкот не стане
тишина
и во тишината
ќе го чуеш

зборот

цајтнот

притиска над левата дланка
остава белег
ми става мрак превез преку очи
ми лази по рбетот
од темето до коренот на трупот
таму се притајува
склопчен клечи
со колената прегрнати
се кикоти
подмолно гмечи
тлее ко в пепел запретана жар
ме приковува ко за студен камен и
колва колва колва
па летнува угоре
и ме пернува сред чело
ко со токмак
свиња пред колење

паѓа знаменцето
зјаам во растурените
фигури на таблата
кралот е мртов
само до почетокот

на новата партија

чекалница

доаѓаш прв. чекаш.
застануваш во ред. чекаш.
стискаш копче. чекаш.
ставаш ливче. чекаш.
(уште колку чекаш?)
ставаш ѓезве. чекаш.
пушташ вода. чекаш.
пушташ бојлер. чекаш.
праќаш писмо. чекаш.
мењаш статус. чекаш.

чекалница:
никој не те чепка.
меѓупростор. меѓувреме.
нешто ко: малечка смрт.
нешто ко: дупка во ѓеврек.
нешто ко: интермецо пред важни вести
од земјата и светот.
нешто ко: врата.
нешто ко: прозор.

(имаш празен екран, еееј!)

таман, да летнеш.
таман, да те снема.

а ти, ако си будала,

чекај!